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Registros recuperados : 2 | |
1. | | BRAZ, A. J. B. P.; FERREIRA, S. B.; SIMON, G. A.; ASSIS, R. L. de; CUNHA JÚNIOR, L. D. da; CARREIRA, R. F.; FAEDO, R. Y.; FARIA, L. C. de; PEREIRA, H. S. Avaliação de linhagens de feijoeiro comum do grupo carioca no município de Rio Verde-GO. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008. 1 CD-ROM. (IAC. Documentos, 85). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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2. | | PROCOPIO, S. de O.; BRAZ, A. J. B. P.; BARROSO, A. L. L.; CARGNELUTTI FILHO, A.; CUNHA JÚNIOR, L. D.; BRAZ, G. B. P.; BETTA, M.; FRAGA FILHO, J. J. S.; CRUVINEL, K. L. Potencial de uso dos herbicidas Chlorimuron-ethyl, imazethapyr e cloransulam-methyl na cultura do feijão. Planta Daninha, Viçosa, v. 27, n. 2, p. 327-336, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 2 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
30/05/2019 |
Data da última atualização: |
24/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOUSA, A. R. de; MOREIRA, M. E. de C.; GRANCIERIA, M.; TOLEDO, R. C. L.; ARAÚJO, F. de O.; MANTOVANI, H. C.; QUEIROZ, V. A. V.; MARTINO, H. S. D. |
Afiliação: |
Andressa Rodrigues de Sousa, Universidade Federal de Viçosa; Maria Eliza de Castro Moreira, Universidade Federal de Viçosa; Mariana Grancieria, Universidade Federal de Viçosa; Renata Celi Lopes Toledo, Universidade Federal de Viçosa; Fernanda de Oliveira Araújo, Universidade Federal de Viçosa; Hilário Cuquetto Mantovani, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Hercia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa. |
Título: |
Extruded sorghum (Sorghum bicolor L.) improves gut microbiota, reduces inflammation, and oxidative stress in obese rats fed a high-fat diet. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Functional Foods, v. 58, p. 282-291, 2019. |
DOI: |
10.1016/j.j?.2019.05.009 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of this study was to investigate the e?ects of extruded sorghum ?our (ESF) on rats fed with a high-fat diet(HFD)ongutmicrobiotamodulation, in?ammation,andoxidativestress.MaleWistar ratswerefedanormal diet (AIN-93M, n=8), HFD (n=8), or HFD plus ESF replacing 50% cellulose and 100% corn starch (HFDS50, n=8) or HFD plus ESF replacing 100% cellulose and 100% corn starch (HFDS100, n=8) for eight weeks. ESF improved the composition of intestinal microbiota by increasing the proportion of the Bacteroidetes phylum instead of the Firmicutes phylum. Furthermore, ESF reduced the concentrations of p65 NF-?B in liver, seric resistin, lipids peroxidation and increase the total antioxidant capacity of plasma, the expression of superoxide dismutase, andthe heatshockprotein72. Inconclusion, ESFimprovestheintestinaldysbiosis, in?ammationand oxidative stress in obese rats fed a hyperlipid diet. |
Palavras-Chave: |
Dieta hiperlipídica; Disbiose intestinal. |
Thesagro: |
Obesidade; Sorgo. |
Thesaurus NAL: |
Firmicutes. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01768naa a2200277 a 4500 001 2109511 005 2020-01-24 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.j?.2019.05.009$2DOI 100 1 $aSOUSA, A. R. de 245 $aExtruded sorghum (Sorghum bicolor L.) improves gut microbiota, reduces inflammation, and oxidative stress in obese rats fed a high-fat diet.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aThe aim of this study was to investigate the e?ects of extruded sorghum ?our (ESF) on rats fed with a high-fat diet(HFD)ongutmicrobiotamodulation, in?ammation,andoxidativestress.MaleWistar ratswerefedanormal diet (AIN-93M, n=8), HFD (n=8), or HFD plus ESF replacing 50% cellulose and 100% corn starch (HFDS50, n=8) or HFD plus ESF replacing 100% cellulose and 100% corn starch (HFDS100, n=8) for eight weeks. ESF improved the composition of intestinal microbiota by increasing the proportion of the Bacteroidetes phylum instead of the Firmicutes phylum. Furthermore, ESF reduced the concentrations of p65 NF-?B in liver, seric resistin, lipids peroxidation and increase the total antioxidant capacity of plasma, the expression of superoxide dismutase, andthe heatshockprotein72. Inconclusion, ESFimprovestheintestinaldysbiosis, in?ammationand oxidative stress in obese rats fed a hyperlipid diet. 650 $aFirmicutes 650 $aObesidade 650 $aSorgo 653 $aDieta hiperlipídica 653 $aDisbiose intestinal 700 1 $aMOREIRA, M. E. de C. 700 1 $aGRANCIERIA, M. 700 1 $aTOLEDO, R. C. L. 700 1 $aARAÚJO, F. de O. 700 1 $aMANTOVANI, H. C. 700 1 $aQUEIROZ, V. A. V. 700 1 $aMARTINO, H. S. D. 773 $tJournal of Functional Foods$gv. 58, p. 282-291, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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